26 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ



Ο Πρωθυπουργός, αύριο, θα μιλήσει στη Βουλή στην προημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παρά την πόλωση του πολιτικού κλίματος με αφορμή την υπόθεση της Siemens, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ήρθαν σε διακομματική συμφωνία για την πρόσληψη των μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής. Πώς βλέπετε αυτή την ενέργεια όταν τα μεγάλα προβλήματα είναι η ανεργία και η φτώχεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια πρακτική η οποία ακολουθήθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν. Η Βουλή είναι διατεθειμένη να σας δώσει όλες τις διευκρινήσεις, εφόσον τις ζητήσετε. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τη χθεσινή φωτιά σε πευκόφυτη περιοχή των Γλυκών Νερών, η οποία έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους στον Υμηττό, θέλω να ρωτήσω τα εξής: Γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα πρόληψης, μετά και τις έντονες προειδοποιήσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, του δημάρχου Βύρωνα, του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος, όπως λέει, φωνάζει εδώ και ενάμιση μήνα μέσω απορρήτων εγγράφων που έχει στείλει κυρίως στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ ζητά, αλλά δεν έχει εισακουστεί μέχρι σήμερα, τη δημιουργία δασαρχείου στον Υμηττό, χαρακτηρισμού του Υμηττού ως εθνικού πάρκου και κατάργηση της Β΄ ζώνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ακούσει διάφορα γι` αυτή την πυρκαγιά. Στο θέμα της ουσίας, θα σας πω ότι δεν μπορώ να υιοθετήσω το κάθε τι που ακούω. Για παράδειγμα, ειπώθηκε γιατί δεν έχουν γίνει ζώνες αντιπυρικές. Μου ειπώθηκε από αρμόδια χείλη ότι οι περιοχές που είναι στη ζώνη Natura, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να γίνουν τέτοιες. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να μπω σε διαδικασίες τις οποίες δεν γνωρίζω και οι οποίες είναι βέβαιον ότι, εφόσον ερωτηθεί το αρμόδιο υπουργείο, ο αρμόδιος φορέας, θα σας δώσει απαντήσεις. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι είχαμε μια άμεση αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Και απαντώ σε κάποια λίγα, ευτυχώς, σχόλια τα οποία ειπώθηκαν ή γράφτηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 12.53 για εκδήλωση πυρκαγιάς στα Γλυκά Νερά. Καμία σχέση με το δήμο τον οποίο αναφέρατε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Όχι, κ. Εκπρόσωπε, είναι Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας. Περιλαμβάνει και τα Γλυκά Νερά. Γι` αυτό το είπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Καμία σχέση η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε με το δήμο τον οποίο αναφέρατε. Πολύ γρήγορα κινητοποιήθηκαν οχήματα, στις 12.58, δηλαδή μέσα σε πέντε λεπτά είχαν φθάσει τα πρώτα οχήματα, στα επόμενα πέντε λεπτά τα υπόλοιπα οχήματα, που χρησιμοποιήθηκαν. Αμέσως, φυσικά, ειδοποιήθηκαν εναέριες δυνάμεις. Επιχείρησαν ελικόπτερα και αεροσκάφη μέσα στο πρώτο 20λεπτο έως μισάωρο, χρόνος ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για την προετοιμασία ενός αεροσκάφους να πετάξει από την Ελευσίνα, να πάει στην περιοχή του Υμηττού. Και μάλιστα πήγαν χθες τα αεροσκάφη για πρώτη φορά φορτωμένα με νερό, χωρίς να έχουν κάνει τη λεγόμενη «πτήση κατόπτευσης» που γίνεται στην πρώτη φάση για να διαπιστώσουν την κατεύθυνση του ανέμου, έτσι ώστε να μην βρεθεί η ζωή των πιλότων σε κίνδυνο, οι οποίοι ούτως ή άλλως γνωρίζουν ότι δουλεύουν σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι άνεμοι που φυσούσαν χθες ήταν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να εμπλακούν τα αεροσκάφη μέσα σε δίνες καπνού και ανεμοστρόβιλων. Υπήρξε, λοιπόν, αυτοθυσία και σε αυτή την περίπτωση και πολύ γρήγορα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά. Στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο λέτε, επαναλαμβάνω. Δεν το απαξιώ. Κατάλαβα τι εννοείτε, για το ότι είναι Πρόεδρος του συγκεκριμένου Συνδέσμου ο δήμαρχος, για την υπόθεση του Υμηττού. Δεν το υποτιμώ. Αλλά, εφόσον επιμένετε, θα ήθελα να κοιτάξω να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση αύριο ή να απευθυνθείτε εσείς στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακούγονται πολλά και διάφορα. Καλό είναι, κάθε φορά να προσπαθούμε και να προλαμβάνουμε πράγματα, αλλά και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχει καθένας. Δεν έχει μόνο υποχρεώσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή η Πολιτεία. Η Πολιτεία εν γένει είναι και οι δήμοι και κοινότητες και διάφοροι φορείς κ.ο.κ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις είναι ικανοποιημένες από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Το ακούμε εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι διαρκώς και μετά από κάθε πυρκαγιά εδώ και χρόνια, τα δάση μειώνονται. Μήπως δεν είναι το θέμα δηλαδή μόνο η καταστολή, αλλά και η πρόληψη; Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε σε συνεργασία με τους δήμους. Και τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ή έχουν δοθεί πολύ αργά και γενικά έχει μείνει πίσω ο τομέας της δασοπροστασίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να πει ο καθένας αυτό που κρίνει. Εγώ θα σας πω ότι η πρόληψη είναι μια διαδικασία όχι θεωρητική. Είναι πάρα πολύ πρακτική. Θα σας δώσω…

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε, λένε για τον Υμηττό και την Πεντέλη ότι μόνο 30.000 ευρώ δόθηκαν φέτος, για να υπάρξει δασοπροστασία. Δηλαδή, απομάκρυνση βιομάζας και διάνοιξη δρόμων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ θα σας δώσω αύριο όλα τα στοιχεία αναλυτικά, αφού τα ζητήσω από το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχουν να κάνουν με την οικονομική αρωγή που φεύγει κεντρικά από το κράτος για να πάει στους αρμοδίους δήμους ή τις νομαρχίες να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Χθες, σε ένα εικοσιτετράωρο, είχαμε γενικά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές 54 πυρκαγιές και 61 δασικές πυρκαγιές. Εγκλωβισμένοι και παροχές βοήθειας 47. Χθες, είχαμε πάνω από 250 κλήσεις για εγκλωβισμένους σε ανελκυστήρες, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί είχαμε διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όταν έχουμε 250 κλήσεις, γίνονται απεγκλωβισμοί σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί είθισται σε εγκλωβισμένους ανελκυστήρων να καλείται η Πυροσβεστική. Βεβαίως, στα νέα κτίρια, σας το λέω για ενημέρωση –είναι μια πληροφορία την οποία ίσως να μη γνωρίζετε- έχει υπάρξει πρόβλεψη οι ανελκυστήρες να είναι υδραυλικοί, έτσι ώστε να μη χρειάζεται και ο κόπος, αλλά και το ξόδεμα χρημάτων, γιατί αυτό είναι μια οικονομική δυσπραγία για την Πυροσβεστική ή εν πάση περιπτώσει, το πιο ουσιώδες, της αφαιρεί από το έργο της πυρόσβεσης στις κρίσιμες εκείνες περιόδους, χρόνο ή προσωπικό. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κλείνω, όμως, με την παρατήρηση που κάνατε, ότι χρόνια τώρα λέμε ότι «ικανοποιημένος ο μηχανισμός». Εγώ αυτά τα οποία έχω πάντοτε σε αυτή την αίθουσα, τα πιστεύω. Εάν κ. Κακαλή ήσασταν πιλότος ενός τέτοιου αεροσκάφους –δεν υπήρξα, δεν γνωρίζω, έχω μιλήσει όμως με πολλούς απ` αυτούς- και μπορούσατε να μπείτε για λίγη ώρα στις δυσκολίες της δουλειάς αυτών των ανθρώπων, πιστεύω ότι θα κατανοούσατε πάρα πολύ καλά γιατί τουλάχιστον, σε ό,τι με αφορά και αφορά εκπροσώπηση αυτής της κυβέρνησης, δηλώσαμε επανειλημμένως την ικανοποίησή μας, όταν αυτή η ικανοποίηση ήταν άλλωστε, εμφανής και στους περισσότερους πολίτες. Εκνευρισμοί της στιγμής, προβληματισμοί της στιγμής, εντάσεις της στιγμής είναι λογικό να υπάρχουν για κάθε πολίτη. Ούτε περιμένω την ψυχραιμία που μπορεί να επιδειχθεί από έναν πολίτη σε στιγμές ηρεμίας, να είναι η ίδια με τις στιγμές που εκρήγνυται μια φωτιά και μάλιστα δίπλα από το σπίτι του, στην αυλή του ή κοντά στο άλσος στο οποίο κατοικεί. Ωστόσο, ας μείνουμε και λίγο στην ανθρώπινη διάσταση, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, στην υπομονή που δείχνουν, στην επιμονή, στην κριτική που ακούν πολλές φορές, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, γιατί μιλάμε για στρατιωτικούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είμαι πιλότος αλλά, θεωρώ ότι είναι λογική η δουλειά που κάνουν, όμως το αποτέλεσμα μετά από όλα αυτά, στην πράξη, το ερώτημα μπαίνει ως εξής: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι της αρκεί αυτή η τετραετία για να τελειώνει με τα εναπομείναντα δάση ή θα χρειαστεί και άλλη μια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν χρησιμοποιούσατε λίγο παραπάνω καλύτερης ποιότητας χιούμορ, θα απαντούσα. Επειδή το θεωρώ πολύ κακής ποιότητας το χιούμορ που χρησιμοποιείτε στην ερώτησή σας, δεν θα απαντήσω.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την ώρα, ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου μια σειρά προτάσεων, απ` ότι πληροφορούμεθα, για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Θα ήθελα να μου πείτε, πώς χαρακτηρίζετε αυτή την κίνηση, την ώρα που, όπως είπατε κι εσείς χθες, η κυβέρνηση είχε καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει μέρος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήρθε σε αυτή. Πώς χαρακτηρίζετε αυτή την κίνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα ότι είναι επιβεβαίωση για τον κ. Παπανδρέου της παροιμίας «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα». Πιστεύω, δηλαδή, ότι ο κ. Παπανδρέου, σήμερα, θα σκεφτόταν διαφορετικά και θα συναινούσε στην αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 29 παρ. 2 και παρ. 3, που αναφέρεται στο πολιτικό χρήμα. Αλλά, παρά ταύτα, εάν υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες να είναι εποικοδομητικές, προτάσεις που να μην τις έχει σκεφθεί κανείς μέχρι τώρα και να εμφανιστούν αίφνης στο πολιτικό σκηνικό μετά τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου το μεσημέρι, εμείς θα τις μελετήσουμε.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας υποστήριξε στο ραδιόφωνο του ALPHA ότι εάν υπάρχει εμπλοκή στελέχους της Νέας Δημοκρατίας στο σκάνδαλο της SIEMENS και δεν απομακρυνθεί αμέσως, θα φύγει αυτός. Είπε δηλαδή: Ή εγώ ή όποιος εμπλέκεται. Λίγο πολύ το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ψωμιάδης. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης και γιατί υπάρχει τέτοια ανησυχία μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω στα σχόλια στελεχών της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας εν γένει. Και δεν πρόκειται να απαντήσω, όχι γιατί υποτιμώ τη γνώμη κανενός, αλλά γιατί νομίζω ότι η ίδια η ζωή σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχει απαντήσει για το πώς χειρίστηκε και ο Πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως Πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση γενικότερα τις όποιες υποθέσεις σαν αυτές τις οποίες αναφέρατε, οψέποτε υπήρξαν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου η οικονομία υπό κοινοτική επιτήρηση, με δεδομένο ότι και ο κ. Αλμούνια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερβεί το έλλειμμα το 3%;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.

· Αύριο, Παρασκευή, δεν θα γίνει η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λόγω της προημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

· Σε απάντηση προαναφερθέντων ερωτημάτων σχετικά με τη χρηματοδότηση των Δήμων για δράσεις πυροπροστασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών δίδονται στη δημοσιότητα τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Η χρηματοδότηση, για δράσεις πυροπροστασίας, των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, καθώς και των αναπτυξιακών συνδέσμων της χώρας, για το 2008, ανήλθε στο ποσό των 35 εκ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για τους σκοπούς αυτούς, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2003, οπότε δόθηκε το ποσό των 18,2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό σημαντικά αυξημένο (πάνω από 50%) και σε σχέση με το 2007 (22 εκ. ευρώ). Σημειώνεται ότι, για μια ακόμη φορά, τα ποσά προς τους ΟΤΑ για πυροπροστασία δίνονται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2004.

Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν τις ανωτέρω χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, Χ.Α.Δ.Α., κατασκηνώσεις κ.τ.λ.) που ανήκουν στους ΟΤΑ για καθαρισμούς ρεμάτων, καθώς και για την απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις.

Περαιτέρω, από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», χρηματοδοτούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 8 εκ. ευρώ που άπτονται της πυροπροστασίας της χώρας.

2. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, που αποτελείται από 15 Δήμους και Κοινότητες, έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 450.000 ευρώ. Οι ίδιοι 15 ΟΤΑ έχουν πάρει άλλες 428.400 ευρώ. Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης που Περιβάλλοντος της Περιοχής του Πεντελικού Αττικής (ΣΠΑΠ) χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί πλήρης αμοιβή για 400 περίπου άτομα, τα οποία για τουλάχιστον ένα μήνα θα εκτελούν εργασίες καθαρισμού.

Απάντηση στο Νομάρχη Αθηνών:



«Δεν πάτε να μαζέψετε τα ξερόχορτα που καίνε το Αττικό Άλσος, τον Υμηττό και τα Βριλήσσια, να κάνετε και κάνα έλεγχο στα τυριά και τα σαλάμια για να μη μας δηλητηριάζουν -γιατί αυτή είναι η αρμοδιότητα σας από το Νόμο ως Νομαρχία- και να αφήσετε τις τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις σε συνέδρια, εορταστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια».
Έτσι απαντάει η κ. Φωτεινή Πιπιλή στην ανακοίνωση του Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού αναφορικά με τις καταγγελίες της βουλευτού για τη σκανδαλώδη και παράνομη απόφαση της Νομαρχίας να χορηγήσει στο ΠΑΣΟΚ 500.000 ευρώ για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και συνεχίζει :
«Σας υπενθυμίζω ότι την Παρασκευή 18 Απριλίου με απόφαση σας κλείσατε την Νομαρχία Αθηνών, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη κονδυλίων και αμέσως μετά ανακαλύψατε ότι σας περίσσευαν τα χρήματα, ώστε να διαθέσετε 500.000€.»
Προσθέτει :
«Ουδείς αμφισβητεί τη σημαντικότητα του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο συγκρότημα GRAND RESORT στο Λαγονήσι. Όφειλε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη συνδρομή της Βουλής ή του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε δεν θα υπήρχε και καμία αντίδραση. Ο Νομάρχης Αθηνών στη γραπτή ανακοίνωσή του γράφει : Εκείνη που δεν είναι σεβαστή είναι η φωνή μιας βουλευτού της Ν.Δ., η οποία κατήγγειλε «δήθεν σκάνδαλο». Η βουλευτής προσθέτει: «Καθήκον μου είναι να προστατεύω και να ελέγχω το δημόσιο χρήμα και να μην επιτρέπω σε «μαγαζάκια» να δρουν ανεξέλεγκτα. Θα αγωνιστώ με κάθε τρόπο να συμμαζευτούν οι σπατάλες και τα «τραλαλά» στους Δήμους και τις Νομαρχίες, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών, για να έχουν θέρμανση το χειμώνα οι φτωχοί και για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής,.
Η μη σεβαστή φωνή –κατά το Νομάρχη- είναι της Φωτεινής Πιπιλή.

ΛHΓMΕNA ΦAΡMAKA: AΠΕΙΛH ΓΙA THN ΥΓΕΙA KAΙ TO ΠΕΡΙBAΛΛON





Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του που σχετίζονται με την προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση της υγείας του, ο Ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας, Mανώλης Aγγελάκας, κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή αναφορικά με την απόσυρση ληγμένων φαρμάκων. H Επίτροπος για θέματα υγείας, κα Aνδρούλα Bασιλείου, στην απάντησή της υπογράμμισε την ουσιαστική ευθύνη των κρατών-μελών ως προς "τα κατάλληλα συστήματα αποκομιδής για αχρησιμοποίητα φάρμακα και φάρμακα των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης[1] ", ενώ δεν παρέλειψε να κάνει διεξοδική αναφορά τόσο στις οδηγίες[2] που πλαισιώνουν τις δράσεις της Επιτροπής όσο και στα μέτρα που η ίδια λαμβάνει.



Από την απάντηση της Επιτροπής καθίσταται σαφές ότι τα απόβλητα που περιέχουν φάρμακα μπορούν να ταφούν μόνον εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις διαδικασίες για την αποδοχή των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, όπως αυτά διαμορφώνονται στην κοινοτική νομοθεσία[3] . Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην αποφυγή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων της υγειονομικής ταφής στην υγεία και στο περιβάλλον.



Στην ερώτηση του κ. Aγγελάκα σχετικά με την εκπόνηση μελετών όσον αφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί η λήψη ληγμένων φαρμάκων, ιδιαίτερα από παιδιά, για την υγεία των καταναλωτών, η Επίτροπος απάντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, έχουν, ωστόσο, πραγματοποιηθεί σχετικές έρευνες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των φαρμάκων[4] , καθώς επίσης και για την αξιολόγηση των γνώσεων και των αναγκών για φαρμακευτικά προϊόντα σε περιβαλλοντικά ύδατα, η τελευταία γνωστή και ως σχέδιο «Knappe»[5]



H κα Bασιλείου γνωστοποιεί επίσης στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, το έγγραφο της φαρμακευτικής ομάδας της ΕΕ (PGEU/2006) με τίτλο «Η προστιθέμενη αξία των φαρμακοποιών για το σύστημα υγείας», σύμφωνα με το οποίο "εφαρμόζονται ήδη συστήματα συλλογής και διάθεσης αχρησιμοποίητων και ληγμένων φαρμάκων μέσω των φαρμακείων στα περισσότερα κράτη μέλη, αν και η λειτουργία των εν λόγω συστημάτων ποικίλλει... σε εθνική βάση και άλλα σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο".

Έχοντας πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης διάθεσης των φαρμάκων στο περιβάλλον και της ενδεχόμενης δηλητηρίασης, όταν αποθηκεύονται περιττές ποσότητες φαρμάκων στο σπίτι, ο Ευρωβουλευτής κ. Aγγελάκας δήλωσε: "H απόσυρση ληγμένων φαρμάκων με ασφαλή τρόπο για τους πολίτες και το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα τόσο για τις αρχές των κρατών μελών όσο και για τους φαρμακοποιούς. Ειδικότερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα ομογενοποιημένο σύστημα απόσυρσης, αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Mε την ευκαιρία, χαιρετίζω την πρωτοβουλία ορισμένων δήμων μας, που σε συνεργασία με Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών και φαρμακευτικούς συλλόγους, τοποθέτησαν ειδικούς κάδους απόσυρσης φαρμάκων, με στόχο την ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων και την προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες" .





παρεμβάσεις της Ρόδης Κράτσα


Νέες κατευθύνσεις για μία αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική λιμένων




Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σχετική έκθεση για την ευρωπαϊκή πολιτική λιμένων όπου καθορίζονται οι κατευθύνσεις σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ιδίως στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, της απασχόλησης, της χρηματοδότησης, καθώς και της πρόσβασης στην αγορά και των διοικητικών θεμάτων, ενόψει του διεθνούς ανταγωνισμού και της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, αναφέρει η κ. Ρόδη Κράτσα.

Σειρά προτάσεων - τροπολογιών, της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, που είχαν ως στόχο να τονίσουν τις ανάγκες των εθνικών μας λιμένων και νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων, υπερψηφίσθηκαν, όπως ότι η βοήθεια προς τις λιμενικές αρχές για την ανάπτυξη της υποδομής τους, για τον περιορισμό της συμφόρησης και τη μείωση του όγκου των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων, δεν θα πρέπει να θεωρείται κρατική ενίσχυση?? ειδικά μάλιστα όταν οι επιδοτήσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής (πχ. νησιά) αλλά και για τη διάταξη της αναγκαιότητας συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων.



Η κα Κράτσα υπογραμμίζει ευρύτερα ότι μία ευρωπαϊκή πολιτική για τους λιμένες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των θαλάσσιων μεταφορών και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υψηλού επίπεδου, οφείλει να προωθήσει το τετράπτυχο «ασφάλεια - ταχεία εξυπηρέτηση - χαμηλό κόστος -σεβασμός στο περιβάλλον».



Τέλος, με τις προτάσεις της η κα Κράτσα υποστηρίζει την άμεση δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την εκτέλεση έργων ανακατασκευής των λιμανιών και των υποδομών τους για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των χώρων που περιβάλλουν τους λιμένες.


εδαφική συνοχή και νησιωτικότητα


Συνέδριο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση:Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα», διοργανώνεται στην Κω την 27 και 28 Ιουνίου, από τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Δημητριάδης και ο κ. Κων/νος Τάτσης εκ μέρους της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., ενώ θα συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Joe Borg και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Dirk Ahner.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα συζητηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

Ø οι προτεινόμενες πολιτικές για τα νησιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

Ø η συμβολή των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας, των δικτύων και της επιχειρηματικότητας στην άρση της απομόνωσης των νησιών,

Ø Περιβάλλον - Λειψυδρία - Γεωργία – Αλιεία.

Επίσης, στο συνέδριο θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος με θέμα την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Γαλάζιας Βίβλου» και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης με θέμα: «Πολιτικές για το Περιβάλλον και την Λειψυδρία».

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου και η αξιολόγηση αυτών είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν τις εθνικές στρατηγικές και την υλοποίηση και πορεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υποβάλλονται στις επιτροπές της Ε.Ε. από τα Κράτη-Μέλη προβάλλοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική.

«Λογότυπα της Κρατικής Τηλεόρασης»

Τοποθέτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη για την επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, με θέμα: «Λογότυπα της Κρατικής Τηλεόρασης»

26 Ιουνίου 2008

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, είμαι σίγουρος ότι δεν τα πιστεύετε αυτά που είπατε, δεν τα πιστεύει ο έμπειρος δημοσιογράφος, δεν τα πιστεύει ο μακροβιότερος Υπουργός Επικρατείας σε θέματα τηλεόρασης. Δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι αυτά τα σήματα κόστισαν 410 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή, όσο 10 διαμερίσματα. Εσείς και εγώ μπορούμε να τα παράγουμε δωρεάν και να γλιτώσει ο Έλληνας πολίτης 410 εκατομμύρια ευρώ. Πώς θα το κάνουμε;

Αύριο το πρωί θα πει η ΕΡΤ: Θέλω να μου δημιουργήσετε και να υλοποιήσετε αυτά τα έξι σήματα και εγώ θα βάζω το λογότυπο σας κάτω. Όπως λέμε έπιπλα από τον τάδε. Για να τα κάναμε δωρεάν θα μπορούσα να σας βρω σαράντα ελληνικές εταιρίες που θα δεχόντουσαν να τα κάνουν δωρεάν.

Σας παρέσυραν, δεν είναι θυγατρική του BBC, έχει πουληθεί από το ΒΒC εδώ και 26 μήνες. Πουλήθηκε! Ανήκει σε ιδιώτες, μην σας παρασύρουν λοιπόν με τέτοιες δικαιολογίες. Εγώ δεν θα υιοθετήσω την κριτική του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Μπουκάλα της Καθημερινής, συναδέλφου στην ίδια εφημερίδα του κ. Παναγόπουλου, έως ότου έγινε Πρόεδρος της ΕΡΤ.

Εγώ θα σας πω μόνο τούτο: Δεν ξέρετε ότι ο κ. Παναγόπουλος μέχρι στιγμής είναι υπόδικος στην δικαιοσύνη για όμοιας υφής θέματα; Δεν ξέρετε ότι οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης έχουν εντοπίσει παρατυπίες ηθικής τάξης; Σήμερα το πρωτοακούτε; Εάν λοιπόν τα ξέρετε αυτά, ξέρετε ότι η εισαγγελέας, η κ. Ράικου τον έχει στείλει κατηγορούμενο για τέτοιου είδους θέματα, δεν μπαίνετε στο πειρασμό να διερωτηθείτε τι συμβαίνει;

Αλλά επηρεασμένος τα υιοθετείτε αυτά τα θέματα;

410 εκατομμύρια για δύο σηματάκια; Κύριε Υπουργέ μην παρασύρεστε, ζητήστε να γίνει έλεγχος. Η ΕΡΤ πληρώνεται από τον ελληνικό λαό μέσα από την ΔΕΗ.

Αφήστε που γι΄ αυτό το θέμα κινδυνεύετε να πάτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κινδυνεύετε, όπως η Ολυμπιακή από την Aegean, επειδή η πρώτη χρηματοδοτείται από το κράτος. Υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν ελευθέρα κανάλια τα οποία υπόκεινται στην δουλεία ενός καναλιού χρηματοδοτούμενου από το κράτος. Είναι τεράστιο το θέμα, επομένως θα ήθελα να δείξετε την επιμέλεια που πρέπει και σας πρέπει. Και όχι να προσπαθείτε να καλύψετε τον κ. Παναγόπουλο και τον κ. Χουλιάρα, ο οποίος και αυτός εμπλέκεται σ΄ αυτή την ιστορία.

Προσπαθήστε κ. Υπουργέ να κρατήσετε αποστάσεις γιατί πολύ φοβούμαι ότι θα εμπλακείτε. Δεν σας κάνω σύσταση, ούτε σας δίνω συμβουλή, αλλά ως παλαιότερος, και στο επάγγελμα και στο Κοινοβούλιο, σας λέω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λειτουργήσει με την ευπρέπεια που τους πρέπει.

Κλείνω με ένα άλλο θέμα. Μπήκα χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, για την οποία πρέπει να έχετε γνώση εσείς.

Έχει στην ιστοσελίδα του ο Πρωθυπουργός « Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου» όπου μέσα λέει: Συνασπισμός, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. Μα εδώ και ένα χρόνο, τα κόμματα της Βουλής είναι πέντε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι γραμμή να βάλλεται το πέμπτο κόμμα. Το πέμπτο κόμμα με την πλουσιότερη τηλεοπτική δράση, πρώτο σε ερωτήσεις κατά το περιοδικό « Βουλή και Βουλευτές», πρώτο σε ομιλίες, πρώτο σε συμμετοχές επιτροπών. Δεν μπορείτε λοιπόν να μας αγνοείτε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο. Αν δείχνει το Υπουργείο, το Μέγαρο Μαξίμου αμέλεια για την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη αμέλεια θα υπάρχει σε θέματα αυτού του είδους.

Αργότερα σε συνέχεια της τοποθέτησης του Προέδρου και μετά την απάντηση του Υπουργού, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε:

Θα ήθελα μόνο μια φράση να πω. Πράγματι ο κ. Ρουσόπουλος είναι ο καλύτερος μεταπολεμικός υπουργός προπαγάνδας. Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ, ξεπεράσατε τον Γκέμπελς.

Στην επιμονή του Προεδρείου της Βουλής να ανακαλέσει την ανωτέρω φράση ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απάντησε: Kύριε Πρόεδρε ανακαλώ. Δεν είναι καλύτερος του Γκέμπελς.

Αδήλωτη εργασία και κοινή μεταναστευτική πολιτική.




Απάντηση του Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή της NΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.





Mε ερώτησή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ευρωβουλευτής, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την εξάμηνη σλοβενική προεδρία ως προς την εξάλειψη της παράνομης εργασίας στo πλαίσιo κοινής στρατηγικής για την μετανάστευση.



"Tα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου αξιολογούν την πρόταση οδηγίας για "κυρώσεις έναντι των εργοδοτών που απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία" και συνεχίζουν τις συνομιλίες με το ΕK προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή θέση. Aν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Προεδρία είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει σημειωθεί", δήλωσε εκ μέρους του Συμβουλίου, κ. Lenarcic Janez .



Mια Aνακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την "ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας" εξετάζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ελπίζεται ότι θα αναπτυχθούν εργαλεία ελέγχου της αγοράς εργασίας, ώστε να αντιμετωπίζονται η φοροδιαφυγή και η εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός.



O εκπρόσωπος του Συμβουλίου παραδέχτηκε επίσης ότι αδήλωτη εργασία παρέχεται όχι μόνο από μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά και από μόνιμα εγκατεστημένους εργαζόμενους, αυξάνοντας τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και δεσμεύτηκε για άμεση προώθηση του θέματος.





Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου

Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η αποκάλυψη της αλήθειας από τον κ. Νίμιτς




Με τις τελευταίες δηλώσεις του στην Αθήνα, ο κ. Νίμιτς απεκάλυψε την αλήθεια για την ουσία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Σκοπίων.
Διαπραγματευόμαστε μόνο για το όνομα του κράτους των Σκοπίων και όχι για την ουσία του προβλήματος, που είναι η κλοπή της Ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού της και ενός μεγάλου μέρους της εθνικής μας ταυτότητας.

Η αποδοχή της ύπαρξης «μακεδονικού έθνους» από τον υπεύθυνο μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. κ. Νίμιτς, ισοδυναμεί με την αποδοχή ως διαιτητή κάποιου που έχει εκ των προτέρων ανακηρύξει τον νικητή.
Η εκ του μηδενός επαναδιαπραγμάτευση του προβλήματος με τα Σκόπια που ζητά ο ΛΑΟΣ είναι επιβεβλημένη και αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει στον Ελληνικό λαό τις πραγματικές της θέσεις στο ζήτημα Μακεδονίας μας. Πότε λέει την αλήθεια; Όταν μιλάει για «διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του προβλήματος» αποκοιμίζοντας Έλληνα πολίτη για τα εθνικά του δίκαια, ή όταν η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Νίμιτς μιλούν για το πώς θα βαπτίσουν την κλοπή.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



1. Το σκάνδαλο Siemens βρίσκει την Ελλάδα και τους Έλληνες σε μια από τις δυσχερέστερες στιγμές της μεταπολίτευσης. Μετά από μια περίοδο σταθερής προόδου, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές παιδείας, υγείας και πρόνοιας να απαξιώνονται, την εργασιακή ανασφάλεια να οξύνεται και την ακρίβεια να καταρρακώνει το επίπεδο διαβίωσης όχι μόνο των ασθενέστερων αλλά και των ευρύτερων μεσαίων στρωμάτων. Η μέση ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να προσφεύγει σε υπερδανεισμό με επαχθείς όρους για να αντιμετωπίσει βασικές βιοτικές ανάγκες.

Στις συνθήκες αυτές, μιας κρίσης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, μιας κρίσης αξιών, οι πολίτες βλέπουν με οργή να αποκαλύπτεται ένα ακόμα σκάνδαλο αδιαφάνειας και διαφθοράς. Μια υπόθεση ακόμα, σε μια αλυσίδα σκανδάλων διαφθοράς και συγκάλυψης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Αποκαλύπτει συνθήκες που επιτρέπουν παράνομο πλουτισμό και δυνατότητα ισχυρών παραγόντων που συναλλάσσονται με το δημόσιο ώστε να καθοδηγούν τις αποφάσεις του.

Τα φαινόμενα αυτά αναδεικνύουν την παθογένεια του σημερινού δημοκρατικού μας πολιτικού συστήματος.

Ειδικά συμφέροντα θέλουν να υποκαταστήσουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς αιχμαλωτίζοντας τους. Με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίζουν την πολιτική από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού.

Δεν αντιμετωπίζονται και δεν λύνονται σοβαρά ζητήματα καθημερινότητας, όπως της ακρίβειας, της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και παιδείας. Δεν σχεδιάζονται ευρύτερες πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Δεν αντιμετωπίζονται οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και περιθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο η Ελλάδα.

Και αυτό διότι αιχμαλωτίζεται η πολιτική από ειδικά συμφέροντα, ισχυρούς οικονομικούς ή παρασκηνιακούς εξωθεσμικούς παράγοντες που αποφασίζουν με ιδιοτελή κριτήρια – όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του κάθε πολίτη.

Το ερώτημα ποιος κυβερνά τη χώρα είναι πάλι επίκαιρο.

2. Την παθογένεια αυτή του πολιτικού συστήματος το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ήδη από το 2004. Έχοντας κάνει αυστηρή αξιολόγηση της κυβερνητικής του πρακτικής και έχοντας ασκήσει επώδυνη αυτοκριτική, προχώρησε με τόλμη στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην ετοιμότητά του, ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004, να συμβάλλει από τη θέση της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισή του. Για το σκοπό αυτό, και διαπιστώνοντας την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία και την κατάσταση διαρκώς να επιδεινώνεται, το ΠΑΣΟΚ:

Α. Κατέθεσε δια του Προέδρου του στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2004 πρόταση 8 αξόνων για την διαφάνεια.

Β. Κατοχύρωσε στο Συνέδριο του 2005 τις θέσεις αυτές.

Γ. Κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2005 την εξειδίκευσή τους σε ολοκληρωμένη δέσμη 30 επεξεργασμένων προτάσεων για τη διαφάνεια στην χρηματοδότηση της πολιτικής, στα δημόσια έργα, συμβάσεις και προμήθειες, στη Δημόσια Διοίκηση, στα ΜΜΕ, στα δημοσιονομικά, στη Νομοθεσία.

Δ. Πρότεινε τον Ιούνιο του 2006 τη συνταγματική κατοχύρωση της αρχής της διαφάνειας κατά την αναθεώρηση.

Ε. Ενσωμάτωσε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το Μάιο του 2007, στη βάση των παραπάνω προτάσεων, ένα νέο πλαίσιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας.

ΣΤ. Παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2008 πρόταση νέου εκλογικού συστήματος για τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής.

Ζ. Ζήτησε τον Ιανουάριο του 2008 με παράσταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την υιοθέτηση και αυστηρή τήρηση ενός εθνικού προγράμματος συγκεκριμένων προτάσεων για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η. Απευθύνθηκε στο πλαίσιο του τελευταίου Συνεδρίου του σε όλους τους πολίτες για ενημέρωση και διάλογο, αναδεικνύοντας ως κεντρικό ζήτημα το πόθεν έσχες κομμάτων και πολιτικών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες και στις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις.

Στις επανειλλειμένες αυτές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ, αλλά και τα άλλα Κόμματα, δυστυχώς αρνήθηκαν ακόμα και τη συζήτησή τους. Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην προώθηση του προγραμματικού αυτού κεκτημένου στο μείζον ζήτημα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς για να δώσει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα. Γιατί πάντα ήταν και είναι κίνημα αξιών και δύναμη πολιτικής ηθικής.

3. Πέρα από τις προτάσεις αυτές και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε έγκαιρα με αποφασιστικό τρόπο στην υιοθέτηση του πληρέστερου δυνατού εσωκομματικού πλαισίου διαφάνειας.

Πήρε αποφάσεις που εναρμονίζονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές των ευρωπαϊκών κομμάτων και σε πολλά σημεία τις ξεπερνούν.

Συγκεκριμένα:

Α. Κατοχύρωσε στο Καταστατικό του και εξειδίκευσε στον Οικονομικό Κανονισμό του και στον Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας λεπτομερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας στις οικονομικές του λειτουργίες.

Β. Ήδη από το 2005, έχουμε εκλέξει άμεσα από το Εθνικό Συμβούλιο ανεξάρτητη Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, τον έλεγχο των οικονομικών του Κινήματος.

Εξόπλισε την Επιτροπή με πλήρη ελεγκτικά δικαιώματα και προχώρησε και στην αποκεντρωμένη συγκρότησή της και σε κάθε νομό.

Γ. Εισήγαγε, ως πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, υποχρέωση πόθεν έσχες για όλα τα στελέχη του σε κομματικές θέσεις ευθύνης και όλους τους υποψηφίους του, πέραν δηλαδή όσων υποχρεούνται από τον νόμο.

Δ. Ίδρυσε ειδική Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας, αποτελούμενη από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης και τον Συνήγορο των Μελών και των Φίλων του, στην οποία υποχρεούται να προσφεύγει οποιοδήποτε στέλεχος αντιμετωπίζει οιοδήποτε θέμα δεοντολογίας.

Αποτελεί αταλάντευτη συλλογική μας απόφαση να εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας το αυστηρό αυτό πλαίσιο κανόνων. Το αποδείξαμε με επώδυνο τρόπο. Ήδη πριν από τις εκλογές του 2004, προτιμώντας τον κίνδυνο να αδικήσουμε υποψηφίους μας παρά την παράταξη. Έως και τις πρόσφατες εξελίξεις της υπόθεσης της Siemens.

Το ΠΑΣΟΚ τήρησε και θα τηρεί με συνέπεια τις αρχές αυτές προτάσσοντας την, έναντι οιοδήποτε κόστους, προάσπιση της συλλογικής αξιοπρέπειας της παράταξης, ενισχύοντας τον εσωκομματικό διάλογο και την εσωκομματική δημοκρατία.

4. Απέναντι σ’ αυτόν τον υπεύθυνο προγραμματικό λόγο και την αυστηρή συνεπή τήρησή του στην εσωκομματική πράξη, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός προσωπικά απέδειξαν ότι η επίκληση της διαφθοράς ήταν πάντα προσχηματική σημαία ευκαιρίας και όχημα μικροκομματικής ιδιοτέλειας. Σε μια αλυσίδα κραυγαλέων σκανδάλων απέδειξαν την εξάρτησή τους από παρασιτικά συμφέροντα μεσαζόντων τους οποίους υπηρετούν, την προστασία κερδοσκοπικών συμφερόντων και την υπόθαλψη κλεπτοκρατικών συστημάτων και καρτέλ αισχροκέρδειας που λυμαίνονται το δημόσιο συμφέρον και πλήττουν ευθέως το οικογενειακό εισόδημα του κάθε Έλληνα.

Ενδεικτικά και μόνο επαναφέρουμε τις υποθέσεις:

Των λεγόμενων κουμπάρων στο καρτέλ γάλακτος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού,

Των ομολόγων και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας,

Των υποκλοπών και της ατιμωρησίας των υπευθύνων,

Του υπουργείου πολιτισμού και του εκβιαστικού ρόλου του τέως ΣΔΟΕ,

Της παράδοσης του ΟΤΕ στην DT, με επιζήμιο και παράνομο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά ότι αποκρύπτεται το πόρισμα του επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής Ζορμπά που αποκαλύπτει την ροή μαύρου πολιτικού χρήματος σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο στην υπόθεση των ομολόγων. Στη σημερινή συγκυρία η εξακολούθηση της παράνομης αυτής πρακτικής αποτελεί εξοργιστικό εμπαιγμό κάθε πολίτη.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις, και όλες τις άλλες με τις οποίες συντελέστηκε ανακατανομή πλούτου εις βάρος των ασθενέστερων, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν σε μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη να οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους σε λογοδοσία και να επιφυλάξει στους ενόχους την ποινή που αξίζουν.

5. Ενόψει αυτών, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την σταθερή θέση αρχής που έχει από την πρώτη στιγμή λάβει για το ζήτημα της υπόθεσης Siemens:

Α. Απαιτούμε να βγουν τώρα όλα στο φως. Να αποκαλυφθούν τα πάντα, ο οιοσδήποτε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος. Για το σκοπό αυτό, ζητούμε και πάλι τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό για την άρνησή του να αποδεχθεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν και που προαναγγέλλεται ότι ακολουθούν, ως εξ αντικειμένου προστάτη όλων όσων φοβούνται την αποκάλυψη της ενοχής τους, Επισημαίνουμε την ευθύνη της Δικαιοσύνης, που οφείλει να αντισταθεί στην επιχειρούμενη κυβερνητική χειραγώγηση, μένοντας μακριά από μικροκομματικούς σχεδιασμούς.

Β. Σε ό,τι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τυχόν παρουσιάζονται να έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση, ισχύει η απόφασή μας να τίθενται εκτός Κινήματος μετά από παραπομπή τους από την Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, χωρίς αυτό βέβαια να προδικάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφασή του, που εκφράζει το σύνολο της παράταξης, να μην επιτρέψει σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του λαού, να σκιάσει την ιστορία, τη συλλογική αξιοπρέπεια, τη διαδρομή, το έργο και την προοπτική της δημοκρατικής παράταξης.

Γ. Το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα αποφασισμένο να υπερασπιστεί την πολιτική του ιστορία, το κυβερνητικό του έργο και την δημόσια προσφορά των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων στελεχών του. Όποιος επιχειρήσει να πλήξει για μικροκομματική ιδιοτέλεια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ και κάθε στελέχους που τίμησε ο λαός με την εμπιστοσύνη του, θα βρει απέναντι ενωμένο, αλληλέγγυο και δυνατό όλο το ΠΑΣΟΚ. Από τον Πρόεδρο έως το κάθε μέλος.

Το ΠΑΣΟΚ θα υπερασπιστεί το διαχρονικό έργο και την προσφορά του, τους αγώνες που έκανε και τις ελπίδες που του εναπόθεσε ο ελληνικός λαός.

Θα το πράξει στο ακέραιο με τη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί το δημοκρατικό καθήκον όλων των μελών του.

Δ. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται με αίσθηση ευθύνης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Προτείνει για μια ακόμα φορά την συνεννόηση των κομμάτων για την απόφαση και αυστηρή εφαρμογή ενός νέου πλαισίου διαφάνειας.

Επαναφέρει γι αυτό την πρόταση του για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαφάνειας κατά της Διαφθοράς και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

6. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης του απέναντι στον ελληνικό λαό αρθρώνει το λόγο και τη δράση του σαν δύναμη ευθύνης, σαν δύναμη αλλαγής.

Δεσμεύεται απέναντι στον ελληνικό λαό μέσα σε αυτή τη ζοφερή συγκυρία να συνεχίσει αταλάντευτα να υπηρετεί αξίες και αρχές και με συνέπεια να αγωνίζεται για ριζοσπαστικές τομές που θα ξαναδώσουν αξιοπιστία στους πολιτικούς θεσμούς και θα θωρακίσουν τη δημοκρατία.
Θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα και στους πολιτικούς υπηρέτες τους που απαξιώνουν και ευτελίζουν την πολιτική με μόνο σκοπό να τη χειραγωγούν.

Nα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ώστε να αφιερωθούμε αποκλειστικά στα προβλήματα που έχει ο πολίτης και η Ελλάδα.

Δεσμεύεται πάνω από όλα να συνεχίσει να βάζει στον πυρήνα της πολιτικής τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, τις αγωνίες του και τις ανάγκες του.

Καλεί όλους του φίλους και μέλη σε μια νέα πορεία αγώνων. Με στόχο τις μεγάλες αλλαγές. Με στόχο να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες.

Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις των νομαρχών στην Επιτροπή Νήσων της ΕΝΑΕ





Την απογοήτευση και την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν σήμερα οι νομάρχες, μέλη της Επιτροπής Νήσων και Νησιωτικής Χώρας της ΕΝΑΕ, που συνεδρίασαν στην Αθήνα, διαπιστώνοντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τον νησιωτικό χώρο, στο πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Στη συνεδρίαση, που συμμετείχε και ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, αποφασίστηκε, με πόρους που θα διαθέσουν οι ίδιοι οι νομάρχες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Νήσων, η πρόσληψη δύο έγκριτων νομικών που θα αναλάβουν την ευθύνη να παρακολουθούν το περιεχόμενο των νομοθετημάτων, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα, στην περίπτωση που δεν λαμβάνεται υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας, με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που προβλέπεται από την πρόσφατη αναθεώρηση του σχετικού άρθρου (101) του Συντάγματος (Ο νομοθέτης επιφορτίζεται να μεριμνά ειδικά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές σε κάθε νόμο που συντάσσει).

Επίσης, αποφασίστηκε με καταχωρήσεις στον Τύπο να καταγγελθεί η στάση των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών καθώς με τη μείωση των δρομολογίων από και προς τα μικρά νησιά, η εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα είναι προβληματική.

Δ. Παπαδημούλης:"O χρόνος περνά, η κυβέρνηση αδρανεί"

  • Κομισιόν: "Κίνδυνος για το περιβάλλον" από την παρατεινόμενη εκκρεμότητα με το ναυάγιο του Sea Diamond
  • Επίτροπος Δήμας: "Υπάρχει ενδεχόμενο παράβασης της οδηγίας 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων"

Στις 5 Απριλίου 2008 έκλεισε ένας χρόνος από το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Πέρα από το σοβαρό θέμα της απάντλησης του πετρελαίου, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα σωληνώσεων του πλοίου, καθώς και ουσίες που περιέχονται στον εξοπλισμό του πλοίου. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με ερώτηση του στην Επιτροπή μιλούσε για τη συνεχιζόμενη παρουσία των τοξικών αυτών ουσιών, πλέον των καυσίμων, που αποτελεί σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου και ρωτούσε την Επιτροπή, τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Καλντέρας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας επισημαίνει στην απάντησή του ότι "ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να αποτελεί η πιθανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε περίπτωση που δεν απαντληθούν οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στο πλοίο ή δεν ανελκυσθεί το πλοίο. Σε αυτή την περίπτωση, το πλοίο θα μπορούσε να θεωρηθεί απόβλητο και να υπάρχει ενδεχόμενο παράβασης της οδηγίας 2006/12/ΕΚ[1] περί των στερεών αποβλήτων.

Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας, τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου ή το περιβάλλον. Τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την απαγόρευση της εγκατάλειψης, της απόρριψης και της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων.

Η διάταξη αυτή παρέχει στα κράτη μέλη περιθώριο εκτιμήσεως σχετικά με τα προς λήψη μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου[2], αν μια πραγματική κατάσταση, ιδίως όταν έχει ως συνέπεια τη σημαντική φθορά του περιβάλλοντος, συνεχίζεται για μακρά χρονική περίοδο χωρίς την επέμβαση των αρμοδίων αρχών, τούτο ενδέχεται να σημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν υπερβεί το περιθώριο εκτιμήσεως που τους παρέχει η διάταξη αυτή."

O έλληνας Επίτροπος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι:

"Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την υπόθεση του ναυαγίου του Sea Diamond προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη αναστρέψιμης ζημίας."

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε σχετικά:

"O χρόνος περνά, βρισκόμαστε ήδη στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, πέρα από κατά καιρούς επισκέψεις, υποσχέσεις και δηλώσεις, δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Oι κάτοικοι κινητοποιούνται, οι ειδικοί επιστήμονες και οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η κυβέρνηση, μπλεγμένη σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας και συμφερόντων της πλοιοκτήτριας εταιρίας αδρανεί, σε βάρος τόσο του περιβάλλοντος όσο και του τουρισμού στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου."



[1] Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 περί των στερεών αποβλήτων, ΕΕ L 114 της 27.4.2006.

[2] Βλ. σχετικά την απόφαση του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 1999, C-365/97, Επιτροπή κατά Ιταλίας, Συλλογή 1999, σ. 7773, σκέψεις 66-68 και της απόφασης του Δικαστηρίου της 4ης Ιουλίου 2000, Επιτροπή κατά Ελλάδας, C-387/97, Συλλογή 1999, σ. 5047, σκέψεις 55-57.

Δραστηριότητες του Βουλευτή Σάμου κ.Θαλασσινού Θαλασσινού



Ο Βουλευτής του Νομού Σάμου, κ. Θαλασσινός Θαλασσινός, μαζί με το Νομάρχη, κ. Μανώλη Κάρλα, συναντήθηκαν με αρμόδιους παράγοντες στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, προκειμένου να αποπληρωθούν οι μελέτες έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες μελέτες για έργα που είναι προγραμματισμένα να εκτελεστούν μέσω του Ε.Σ.Π.Α.

εμπλοκή γαλάζιου χρηματιστή στη siemens


ΕΡΩΤΗΣΗ-
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: «Σκανδαλώδες καθεστώς συγκάλυψης παρανομιών του γνωστού από το σκάνδαλο των ομολόγων «γαλάζιου» χρηματιστή Ράμμου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται τώρα και στις «μαύρες» πληρωμές της Siemens – Υψηλόβαθμο δε στέλεχος που μετέχει στην εταιρεία του, είναι συγγενής πρώτου βαθμού πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή.»

Σε πλήρη καταρράκωση των θεσμών φαίνεται να επιμένει η Κυβέρνηση Καραμανλή, αδιαφορώντας για τα πλήγματα που επιφέρει στο κύρος τους, αλλά και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, αφού πεισματικά κρατά όλες τις υποθέσεις αδιαφάνειας μακριά από τη Βουλή αρνούμενη την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα έχει επιβάλλει στη Δικαιοσύνη δια της διορισμένης ηγεσίας της ένα καθεστώς διαφορετικών ταχυτήτων απονομής της.
Και ενώ το όνομα συγκεκριμένου χρηματιστή, βασικού μετόχου Χρηματιστηριακής που είχε, βάσει προανακριτικού πορίσματος, έντονη εμπλοκή σε ζημιογόνες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία συναλλαγές ομολόγων, αποκαλύπτεται δημοσιογραφικά ότι εμπλέκεται τώρα και στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, πληροφορίες θέλουν την «εκλεκτή» της Κυβέρνησης αυτή εταιρεία να απολαμβάνει την ίδια προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση «προστασίας» που της επεφύλαξε το σύστημα Καραμανλή και στο θέμα των ομολόγων. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή φέρεται να έχει συσχετισθεί με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην τράπεζα BNP Paribas Γενεύης (με αριθμούς 07876Ζ και 3090872), στους οποίους κατατέθηκαν συνολικά ποσά 2,3 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2003-2004, από εταιρείες που σχετίζονται με την Siemens.
Μείζον ηθικό ζήτημα δημιουργείται για την Κυβέρνηση, αλλά και υποψίες σκόπιμης αντιθεσμικής «προστασίας, καθώς σε κορυφαία διοικητική θέση της εν λόγω εταιρείας, όπως προκύπτει και από δημοσιευμένο ισολογισμό της για το οικονομικό έτος 2006 (δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2007), εργαζόταν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα πρόσωπο με στενή συγγενική σχέση (πρώτου βαθμού) με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, διατελέσαντα υπουργό στις κυβερνήσεις Καραμανλή μετά το 2004 και σήμερα τοποθετημένο σε νευραλγική δημόσια θέση, χωρίς ανάλογο – δυστυχώς – έργο, κατόπιν διορισμού από την Κυβέρνηση Καραμανλή.
Δυστυχώς, σωρεία γεγονότων αφήνουν αλγεινές εντυπώσεις για την λειτουργία των θεσμών και δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι η ιδιαίτερη μεταχείριση της εν λόγω «εκλεκτής» εταιρείας και παρεπόμενα των διοικούντων αυτήν από τους υπάκουους στα Κυβερνητικά κελεύσματα διορισμένους δικαστές στα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης συνιστά μία ακόμα περίπτωση ασύδοτα ευνοιοκρατικής «προστασίας εκλεκτών» συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
• Η χρηματιστηριακή αυτή εταιρεία είναι μία από τις τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες που προκάλεσαν συνολικές ζημίες 15.748.315 σε ασφαλιστικά ταμεία, μέσω αγοραπωλησιών ομολόγων, σύμφωνα με το προανακριτικό πόρισμα του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Γρηγόρη Πεπόνη, το οποίο έχει καταρτισθεί από τον Ιούνιο του 2007 και βασίσθηκε σε στοιχεία που προσκομίσθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
• Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Γρηγόρης Πεπόνης είχε προτείνει την άσκηση διώξεων για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και εις βάρος του χρηματιστή Προέδρου της εταιρείας.
• Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, μετά τις εκλογές του 2007, και αφού είχε σχηματισθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή του προαναφερθέντος κυβερνητικού στελέχους που έμμεσα είχε σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο μόλις 240.000 ευρώ στην εταιρεία αυτή, για παραβάσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο των ομολόγων. Στη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, η οποία ανακοινώθηκε στις 31-10-2007, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημείωνε ότι «για την ανωτέρω υπόθεση έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά».
• Παρά ταύτα, στους υπευθύνους της εταιρείας Πήγασος «άπληστους χρηματιστές» και παρά το σχετικό εκδοθέν εδώ και ένα χρόνο πόρισμα του αρμοδίου δικαστικού λειτουργού, δεν έχει ασκηθεί προς το παρόν ποινική δίωξη, για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της λεηλασίας αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Επειδή, η μέχρι στιγμής παρατηρούμενη συγκάλυψη της παράνομης δράσης του εν λόγω «εκλεκτού» χρηματιστή, δημιουργεί εύλογα υπόνοιες ότι και στην περίπτωση της εμπλοκής του στην υπόθεση Siemens θα ακολουθηθούν ανάλογες πρακτικές «συσκότισης ευθυνών»
Και επειδή, εν μέσω ιστορικής κρίσης του πολιτικού συστήματος, η Κυβέρνησή σας ανεύθυνα, προκλητικά και ύποπτα επιμένει στην συγκάλυψη, αρνούμενη κάθε πρωτοβουλία και κάθε πρόταση ικανή να ρίξει πραγματικά άπλετο φως.

Ερωτάσθε:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση των πιθανών ευθυνών των υπευθύνων της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρείας στο σκάνδαλο των ομολόγων;

2. Ποια ήταν η τύχη της μηνυτήριας αναφοράς που έχει υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2007 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά των υπευθύνων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ; Μήπως τέθηκε και αυτή στο αρχείο, κατά τη συνήθη πρακτική της Δικαιοσύνης, όταν πρόκειται για υποθέσεις που «αγγίζουν» το κυβερνών κόμμα;

3. Μπορείτε ενώπιον της Βουλής να εγγυηθείτε ότι θα συνεχίσει ανεπηρέαστη από παρεμβάσεις η Δικαιοσύνη τη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων, έστω και αν σε αυτή εμπλέκεται έμμεσα πρόσωπα με στενό συγγενικό δεσμό με πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή;

4. Θα διερευνηθεί τελικά πλήρως και σε όλες τις πτυχές της η εμπλοκή του «γαλάζιου» χρηματιστή στο σκάνδαλο της Siemens, δεδομένου μάλιστα ότι η σχέση του με συγγενή πρώην υπουργού συνδέει την υπόθεση και με το πολιτικό προσωπικό του κόμματός σας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Δημήτρης Τσιρώνης
Χρήστος Αηδόνης
Θεοδώρα Τζάγκρη
Μιχάλης Τιμοσίδης
Μιχάλης Παντούλας
Χρύσα Αράπογλου
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Δριβελέγκας
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Γιώργος Πεταλωτής
Γιάννης Αμοιρίδης
Γιάννης Σκουλάς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Παναγιώτης Ρήγας
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Κατρίνης
Χρήστος Χάιδος

ομιλία Γ.Καρατζαφέρη στη Βουλή για την siemens


ΠΑΣΟΚ - SIEMENS - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΒΕΒΑΙΟΝ
Έχω την αίσθηση ότι μερικοί εδώ μέσα στην Αίθουσα πρέπει να ακολουθούν τις παροιμίες που είναι η σοφία του λαού. Κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί!».
Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας μην πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές θα πάμε, τώρα! Και θα πάμε τώρα, γιατί υπάρχουν πράγματα που συνδέουν ευθέως την Κυβέρνησή σας με τη SIEMENS, όπως συνέδεαν τη SIEMENS με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Και ερωτώ τον συμπαθέστατο συνάδελφο, κύριο Παναγιωτόπουλο, πόσο κομψό είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της SIEMENS να είναι γιος Πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας; Πείτε μου, είναι κομψό σε μία εταιρεία, η οποία έχει φανεί ότι έχει χρηματοδοτήσει, ότι έχει δώσει μίζες σε Υπουργούς, σήμερα να είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της SIEMENS γιος Πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας; Εάν αυτό νομίζετε ότι δεν συνδέεται, τότε νομίζω ότι έχετε λάθος μεγάλο!
ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ... ΕΛΕΓΧΕΙ...
Κύριε Παναγιωτόπουλε, είπατε για τη δικαιοσύνη. Όλοι τη θέλουμε ψηλά τη δικαιοσύνη, αλλά τι κάνει η δικαιοσύνη, η οποία δεν αναφέρεται στο δίκαιο, αλλά αναφέρεται σε κόμματα! Ο κ. Αθανασίου μόνος, άστεγος, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη έχει αναλάβει τον έλεγχο. Είκοσι έξι εισαγγελείς έχουν αναλάβει αυτήν τη δράση στη Γερμανία.
ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ...ΟΤΙ ΠΡΟΑΙΡΕΙΣΤΕ
Γιατί δεν έχουμε εξοπλίσει αυτόν τον εισαγγελέα που είναι επιλογή -επιτέλους- κάποιων; Έχει τη δύναμη. Πώς έγινε η έρευνα στη SIEMENS; Τη γνωρίζετε; Πήγε ο κύριος εισαγγελέας και φόρτωσε όσα βρήκε στο γραφείο του Χριστοφοράκου; Όχι. Ο εισαγγελέας είπε: «Ό,τι νομίζετε ότι είναι χρήσιμο, να μου το στείλετε». Ποιος έκανε το «διυλιστήριο» ποια έγγραφα να πάνε και ποια έγγραφα να μην πάνε στον εισαγγελέα; Αυτά ποιος θα τα διερευνήσει; Ποιος θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίον ενήργησε ο εισαγγελέας; Ποιος, αν όχι μία Προανακριτική της Βουλής Επιτροπή και όχι Εξεταστική που δεν φθάνει; Είναι μία Προανακριτική που πρέπει να γίνει σήμερα γιατί κάθε μέρα που περνάει κάποιοι επιμελώς κρύβουν στοιχεία σαν κι αυτό της αποδείξεως της 3ης Δεκεμβρίου. Χίλια εννιακόσια ευρώ για εισιτήρια πήγαινε-έλα Αθήνα-Ζυρίχη του κυρίου Χριστοφοράκου με κορυφαίο Υπουργό της Κυβερνήσεώς σας.
ΠΟΣΟΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ SIEMENS;
Όλα αυτά λοιπόν πώς θα τα δικαιολογήσετε; Πώς θα τα δικαιολογήσετε όταν υπάρχει το ημερολόγιο που κρατάει η SIEMENS για το ποιος μπαίνει μέσα, όταν κορυφαίοι Υπουργοί έχουν επισκεφθεί τη SIEMENS; Θα ήθελα ο καθένας από μας να αναλάβει την ευθύνη εδώ, ενώπιον του λαού και να πει ότι ουδέποτε επεσκέφθη τη SIEMENS. Πόσοι από τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας θα το δηλώσουν αυτό, ότι ουδέποτε επεσκέφθησαν τη SIEMENS; Εγώ περιμένω τη δήλωση για να σας πω ποιοι επεσκέφθησαν τη SIEMENS. Τώρα βέβαια μπορεί να την επεσκέφθησαν για να δουν αν έχουν ωραία γραφεία εκεί, αλλά νομίζω ότι αλλού πηγαίνει το μυαλό του Έλληνα πολίτη και όλα αυτά θα τα αφήσουμε σ΄ ένα ημίφως. Εμείς θέλουμε φως σε κάθε χαραμάδα. Δεν μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε εδώ μέσα με ανθρώπους που έχουν κλέψει το δημόσιο χρήμα.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ
Κύριοι συνάδελφοι, κακώς λέμε ότι είναι χρήματα της SIEMENS. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού, χρήματα τα οποία η SIEMENS έβαλε «καπέλο» για να πληρώσει Υπουργούς και παρατρεχάμενους κι εμείς καθόμαστε εδώ ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα.
Δεν πρέπει λοιπόν να φτάσουμε στα άκρα; Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί όπου δεν θα υπάρχει καμία αμφισβήτηση και αμφιβολία και συζητάμε εδώ ότι δεν υφίσταται θέμα και ότι δεν μας ακουμπάει;
ΤΑ ΛΕΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ...
Εμείς λοιπόν αυτά τα στοιχεία -τα οποία με πολύ κόπο συλλέγουμε και κατά την άλλη, την επαγγελματική ιδιότητα που κι εσείς την κατέχετε- πρέπει να γίνουν επίσημο κτήμα της Βουλής των Ελλήνων. Το φοβάστε γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά «λερωμένα». Επιφυλάσσομαι για την Παρασκευή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση να σας δώσω και άλλα στοιχεία στην Αίθουσα που μας πειθαναγκάζουν να πάμε γρήγορα γιατί όσο καθυστερούμε το θέμα, τόσο είμαστε όλοι έκθετοι στον ελληνικό λαό ο οποίος έχει κουραστεί επιτέλους από τους κλέφτες.
ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;
Αυτές τις μέρες γίνεται συζήτηση για τον κύριο Τσουκάτο, εάν ο κύριος Τσουκάτος τα κράτησε ή αν τα έδωσε σε κάποιο από τα ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο κύριος Τσουκάτος τότε ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Από κει και πέρα αν έκλεψε το κόμμα του, είναι δικό του θέμα.
Πρέπει λοιπόν να ακουστούν οι αλήθειες και τα «καθαρά» και τα «βρώμικα» ταμεία. Θα ήθελα μεταξύ μας επιτέλους να πούμε αλήθειες. Η αλήθεια είναι ότι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης δεν πληρώνονται με τιμολόγια. Με κάποια χρήματα πληρώνονται από τα κόμματα και τα χρήματα αυτά δεν είναι τα χρήματα του λογιστηρίου. Έχουμε λοιπόν τη δύναμη να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να πούμε αλήθειες και να μην αφήνουμε τις σκιές να πέφτουν επί δικαίων και αδίκων. Εάν λοιπόν θέλουμε την αλήθεια, εδώ πρέπει να βρούμε την αλήθεια, εδώ πρέπει να ψάξουμε την αλήθεια γιατί πολύ φοβάμαι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «αλληθωρίζετε» μπροστά στην αλήθεια γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα.
ΚΑΤΙ ΣΑΘΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑΣ
Όταν ο κύριος Παπανδρέου, ο αξιότιμος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή, είπα απ΄ αυτό το Βήμα: «Τη ζητάει γιατί αυτός έχει ανθρώπους του παρελθόντος αναμεμειγμένους και τον ενδιαφέρει, ενώ εσείς έχετε ανθρώπους του παρόντος και σας κόβει».
Ας πάμε λοιπόν στην αλήθεια και να μην τη φοβόμαστε και αν πρόκειται να γίνουν εκλογές, να γίνουν εκλογές και αν πρόκειται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να αλλάξει, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν οικογένειες οι οποίες βάζουν βαθιά το χέρι στον ελληνικό λαό για ολόκληρες δεκαετίες κι εμείς να λέμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Συμβαίνει και παρασυμβαίνει. Κάτι βρώμικο υπάρχει σ΄ αυτό το σαθρό βασίλειο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κ. Παναγιωτόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για δύο λεπτά για μια σύντομη παρέμβαση.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να αφαιρέσω πολύτιμο χρόνο από τους συναδέλφους και δεν θα είχα παρέμβει, εάν δεν με είχε προκαλέσει ο κ. Καρατζαφέρης. Συμπαθής, αξιοσέβαστος, φίλος από χρόνια, αλλά αυτά τα οποία είπε, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και αναπάντητα.
Να ξεκαθαρίσουμε το εξής, κυρία Πρόεδρε: Ό,τι στοιχείο έχετε, κύριε Καρατζαφέρη, να το καταθέσετε εδώ επωνύμως και να πάτε να το καταθέσετε και στον εισαγγελέα. Με το να λέμε και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε οικοδομή, εργοτάξιο συλλογικών ευθυνών, ρίχνοντας τη λάσπη στον ανεμιστήρα, δεν προσφέρουμε ούτε στη δημοκρατία ούτε στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς ούτε στην κοινή προσπάθεια όλων μας για να ξεκαθαριστεί αυτή η βρώμικη, δύσοσμη και ερεβώδης ιστορία του σκανδάλου της SIEMENS. Δεν ξέρω εάν υπάρχει ανιψιός και γιος και κουνιάδος και σύγαμπρος πρώην Πρωθυπουργού, αλλά εάν έχετε οποιαδήποτε στοιχείο, σας προκαλώ να πείτε τα ονόματα εδώ μέσα και να τα πείτε και στον εισαγγελέα. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, το τι πρεσβεύει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το μετέφερα πριν από λίγο και νομίζω ότι είναι παγκοίνως γνωστό. Πιστεύουμε ότι είναι μια ιστορία-σταθμός σε έκταση σκανδάλου, αλλά και σε βάθος σκανδάλου, η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα, διότι εάν ορισμένοι έβαλαν παρανόμως «τα δάχτυλα στο μέλι» δεν τους φταίει σε τίποτα το ελληνικό πολιτικό δημοκρατικό σύστημα, δεν τους φταίει σε τίποτε η δημοκρατία που οικοδομήθηκε στον τόπο με τόσες θυσίες, δεν τους φταίει σε τίποτα ο ελληνικός λαός, που πρέπει να κυβερνηθεί και η δημοκρατική του διακυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και να δίνει απάντηση στα καθημερινά του προβλήματα. Το πρόβλημα ορισμένων δεν θα αφήσουμε να γίνει συνολικό πρόβλημα του πολιτικού συστήματος.
Φοβάμαι ότι με τη στάση του ο κ. Καρατζαφέρης -λυπάμαι γι΄ αυτό, τον ξέρω χρόνια και ξέρει ότι τον σέβομαι και τον εκτιμώ, έχει τη δική του ιστορία και τη δική του προσφορά- έχει υποπέσει σ΄ αυτό το σφάλμα κατασκευής συλλογικών ενοχών. Λάσπη στον ανεμιστήρα. Επαναλαμβάνω ότι οποιοσδήποτε έχει οτιδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, να το πει επωνύμως εδώ και στον εισαγγελέα. Ο ελληνικός λαός, όλοι μας, δικαιούμεθα να μάθουμε και θα μάθουμε όλη την αλήθεια.
Μέχρι τώρα, όμως, κυρία Πρόεδρε, όλα τα γεγονότα και όλες οι αποκαλύψεις υποδεικνύουν συγκεκριμένους παράγοντες που διετέλεσαν εξέχοντα στελέχη συλλογικών ηγετικών μηχανισμών στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Εμείς δεν επιχαίρουμε. Θέλουμε η δικαιοσύνη να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Για την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ακούμε μόνο μια αστήρικτη διαχεόμενη και από ορισμένες πλευρές εντέχνως καλλιεργούμενη φημολογία. Ούτε στοιχεία ούτε αποδείξεις ούτε καν αποχρώσεις ενδείξεις.
Ας τελειώνει, λοιπόν, αυτή η ιστορία. Ας τελειώνει το θέατρο των σκιών, γιατί το θέατρο των σκιών δηλητηριάζει τη δημοκρατία και, επιτρέψτε μου να πω, καταρρακώνει, εξουθενώνει το είδωλο της δημοκρατίας, των λειτουργών της και των θεσμών στα μάτια του απλού Έλληνα πολίτη. Αυτό δεν αποτελεί λάθος. Αποτελεί έγκλημα κατά της δημοκρατίας.
Καλώ, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και να μην το διαπράξουμε και να μη γίνουμε συνεργοί διαπράξεων ή παραλείψεων σ΄ αυτό το έγκλημα δηλητηρίασης της ελληνικής δημοκρατίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κ. Καρατζαφέρης για δύο λεπτά.
ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Αντιλαμβάνομαι το άγχος του κ. Παναγιωτόπουλου.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, συγκεκριμένα πράγματα. Πηγαίνετε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να δείτε το Διοικητικό Συμβούλιο της SIEMENS. Εάν δεν το έχετε κάνει, κακώς δεν το έχετε κάνει, ύστερα από τόσο καιρό που ακούγονται αυτά τα πράγματα.
Δεύτερον, κύριε Παναγιωτόπουλε, εδώ σε προηγούμενη ομιλία μου είπα για τη μίζα της ΛΙΝΤΟΝ που βρήκε ο Τζων Μακ Κέιν, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικού Εμπορίου της Αμερικής, νυν υποψήφιος Πρόεδρος. Βρήκε 10% μίζα σε δύο εταιρείες, την ΙΣΑΜΠΕΛ και τη ΜΑΤΙΝ. Σας τις κατονόμασα και δεν κάνατε τίποτε. Χθες βγήκε από τα ΝΕΑ ότι η εταιρεία ΜΑΤΙΝ λαδώθηκε και από τη SIEMENS, που σημαίνει ότι αυτή η εταιρεία είναι ενεργός και ανήκει σε υψηλότατο στέλεχος δικό σας.
Εσείς θα το αποκαλύψετε. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Θα απομονώσετε τους κλέφτες γιατί οι κλέφτες είναι μαζί σας, στο ίδιο καφάσι με τα μήλα, τα καθαρά και τα σάπια. Εσείς κινδυνεύετε. Εγώ φρόντισα να είμαι σε άλλο καλάθι σήμερα.
ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ...
Επιτέλους, μη φοβάστε την αλήθεια. Δεν είστε εσείς εμπλεκόμενος, κύριε Παναγιωτόπουλε. Διώξτε όμως, τους κλέφτες. Δεν μπορούμε εδώ να είμαστε και να συλλειτουργούμε με κλέφτες. Αυτό ας το καταλάβουμε.
Και σας επαναλαμβάνω συγκεκριμένα στοιχεία. Και τα στοιχεία είναι ο ανεμιστήρας που φέρνει καθαρό αέρα. Τη λάσπη τη βάζετε εσείς στον ανεμιστήρα. Και σας παρακαλώ, πάψτε να βάζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Αφήστε να έρθει ο καθαρός αέρας στον πολιτικό κόσμο, γιατί τον έχετε μολύνει. Και τον έχετε μολύνει σε σημείο που να μη μπορεί να αναπνεύσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος βιάζεται-βιάζεται, βάλλεται και προσβάλλεται με την ακρίβεια και διαπιστώνει και βλέπει μίζες εκατομμυρίων ευρώ που περιγράφονται και καταγράφονται σε εφημερίδες, χωρίς κανένας να θέλει να φτάσει στο τέλος.
Ποιοι πήραν τα λεφτά, κύριε Παναγιωτόπουλε; Ποιοι πήραν τα λεφτά από το C4I; Ποιος;
ΘΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΣΟ ΠΙΚΡΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ
Αν θέλετε, λοιπόν, να προχωρήσουμε, να προχωρήσουμε με προανακριτική επιτροπή. Αυτά τα στοιχεία τα οποία είπα, γράφτηκαν στα Πρακτικά και ο δικός σας εισαγγελέας αν θέλει, να πάει να τα ψάξει, να τα διερευνήσει και να τα επιβεβαιώσει. Η αλήθεια δεν θα σταματήσει να λέγεται σ΄ αυτή την Αίθουσα όσο τουλάχιστον ο ελληνικός λαός μου κάνει την τιμή να με στέλνει εδώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κοιτάξτε, κάπου πρέπει να σταματήσει ο διάλογος. Έχουν ζητήσει και άλλοι το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, για ένα λεπτό μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με κραυγές, συνθήματα, αναθέματα και εύκολους αφορισμούς, αυτά τα περίπλοκα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα, το ήθος αλλά και την ηθική νομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των λειτουργών του, δηλαδή όλων μας, δεν επιλύονται. Η δημιουργία και η άγρα εντυπώσεων και η θήρα εντυπώσεων, είναι μια εύκολη διαδικασία. Το δύσκολο είναι να βρει κανείς την ουσία και να ξεκαθαρίσει αυτή η βρώμικη υπόθεση σε όλες τις σκοτεινές γωνίες της.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, θα μας επιτρέψετε κυρία Πρόεδρε, να δηλώσουμε ότι απέχει από το κυνήγι των εντυπώσεων. Το εύκολο κυνήγι των εντυπώσεων το χαρίζουμε στους φίλους και συναδέλφους, όπως ο κ. Καρατζαφέρης. Η Κυβέρνηση επιζητεί την ουσία, στηρίζει το έργο της δικαιοσύνης, εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη.
Από εκεί και πέρα όταν έχουμε την ολοκλήρωση των κρισίμων φάσεων της προκαταρκτικής εξέτασης και του ανακριτικού έργου, είμαστε εδώ ως κυρίαρχη Βουλή να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Τα υπόλοιπα είναι για να βγαίνουμε στα κανάλια, να παίζουμε στα δελτία ειδήσεων και να δημιουργούμε εντυπώσεις, δηλαδή να συσκοτίζουμε την όλη υπόθεση. Σ΄ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο κ. Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, φοβάστε την αλήθεια. Ό,τι και να κάνετε, η αλήθεια θα λάμψει.