26 Ιουνίου 2008

παρεμβάσεις της Ρόδης Κράτσα


Νέες κατευθύνσεις για μία αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική λιμένων




Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σχετική έκθεση για την ευρωπαϊκή πολιτική λιμένων όπου καθορίζονται οι κατευθύνσεις σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ιδίως στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, της απασχόλησης, της χρηματοδότησης, καθώς και της πρόσβασης στην αγορά και των διοικητικών θεμάτων, ενόψει του διεθνούς ανταγωνισμού και της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, αναφέρει η κ. Ρόδη Κράτσα.

Σειρά προτάσεων - τροπολογιών, της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, που είχαν ως στόχο να τονίσουν τις ανάγκες των εθνικών μας λιμένων και νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων, υπερψηφίσθηκαν, όπως ότι η βοήθεια προς τις λιμενικές αρχές για την ανάπτυξη της υποδομής τους, για τον περιορισμό της συμφόρησης και τη μείωση του όγκου των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων, δεν θα πρέπει να θεωρείται κρατική ενίσχυση?? ειδικά μάλιστα όταν οι επιδοτήσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής (πχ. νησιά) αλλά και για τη διάταξη της αναγκαιότητας συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων.



Η κα Κράτσα υπογραμμίζει ευρύτερα ότι μία ευρωπαϊκή πολιτική για τους λιμένες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των θαλάσσιων μεταφορών και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υψηλού επίπεδου, οφείλει να προωθήσει το τετράπτυχο «ασφάλεια - ταχεία εξυπηρέτηση - χαμηλό κόστος -σεβασμός στο περιβάλλον».



Τέλος, με τις προτάσεις της η κα Κράτσα υποστηρίζει την άμεση δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την εκτέλεση έργων ανακατασκευής των λιμανιών και των υποδομών τους για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των χώρων που περιβάλλουν τους λιμένες.