26 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ



Ο Πρωθυπουργός, αύριο, θα μιλήσει στη Βουλή στην προημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παρά την πόλωση του πολιτικού κλίματος με αφορμή την υπόθεση της Siemens, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ήρθαν σε διακομματική συμφωνία για την πρόσληψη των μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής. Πώς βλέπετε αυτή την ενέργεια όταν τα μεγάλα προβλήματα είναι η ανεργία και η φτώχεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια πρακτική η οποία ακολουθήθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν. Η Βουλή είναι διατεθειμένη να σας δώσει όλες τις διευκρινήσεις, εφόσον τις ζητήσετε. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τη χθεσινή φωτιά σε πευκόφυτη περιοχή των Γλυκών Νερών, η οποία έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους στον Υμηττό, θέλω να ρωτήσω τα εξής: Γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα πρόληψης, μετά και τις έντονες προειδοποιήσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, του δημάρχου Βύρωνα, του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος, όπως λέει, φωνάζει εδώ και ενάμιση μήνα μέσω απορρήτων εγγράφων που έχει στείλει κυρίως στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ ζητά, αλλά δεν έχει εισακουστεί μέχρι σήμερα, τη δημιουργία δασαρχείου στον Υμηττό, χαρακτηρισμού του Υμηττού ως εθνικού πάρκου και κατάργηση της Β΄ ζώνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ακούσει διάφορα γι` αυτή την πυρκαγιά. Στο θέμα της ουσίας, θα σας πω ότι δεν μπορώ να υιοθετήσω το κάθε τι που ακούω. Για παράδειγμα, ειπώθηκε γιατί δεν έχουν γίνει ζώνες αντιπυρικές. Μου ειπώθηκε από αρμόδια χείλη ότι οι περιοχές που είναι στη ζώνη Natura, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να γίνουν τέτοιες. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να μπω σε διαδικασίες τις οποίες δεν γνωρίζω και οι οποίες είναι βέβαιον ότι, εφόσον ερωτηθεί το αρμόδιο υπουργείο, ο αρμόδιος φορέας, θα σας δώσει απαντήσεις. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι είχαμε μια άμεση αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Και απαντώ σε κάποια λίγα, ευτυχώς, σχόλια τα οποία ειπώθηκαν ή γράφτηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 12.53 για εκδήλωση πυρκαγιάς στα Γλυκά Νερά. Καμία σχέση με το δήμο τον οποίο αναφέρατε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Όχι, κ. Εκπρόσωπε, είναι Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας. Περιλαμβάνει και τα Γλυκά Νερά. Γι` αυτό το είπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Καμία σχέση η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε με το δήμο τον οποίο αναφέρατε. Πολύ γρήγορα κινητοποιήθηκαν οχήματα, στις 12.58, δηλαδή μέσα σε πέντε λεπτά είχαν φθάσει τα πρώτα οχήματα, στα επόμενα πέντε λεπτά τα υπόλοιπα οχήματα, που χρησιμοποιήθηκαν. Αμέσως, φυσικά, ειδοποιήθηκαν εναέριες δυνάμεις. Επιχείρησαν ελικόπτερα και αεροσκάφη μέσα στο πρώτο 20λεπτο έως μισάωρο, χρόνος ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για την προετοιμασία ενός αεροσκάφους να πετάξει από την Ελευσίνα, να πάει στην περιοχή του Υμηττού. Και μάλιστα πήγαν χθες τα αεροσκάφη για πρώτη φορά φορτωμένα με νερό, χωρίς να έχουν κάνει τη λεγόμενη «πτήση κατόπτευσης» που γίνεται στην πρώτη φάση για να διαπιστώσουν την κατεύθυνση του ανέμου, έτσι ώστε να μην βρεθεί η ζωή των πιλότων σε κίνδυνο, οι οποίοι ούτως ή άλλως γνωρίζουν ότι δουλεύουν σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι άνεμοι που φυσούσαν χθες ήταν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να εμπλακούν τα αεροσκάφη μέσα σε δίνες καπνού και ανεμοστρόβιλων. Υπήρξε, λοιπόν, αυτοθυσία και σε αυτή την περίπτωση και πολύ γρήγορα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά. Στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο λέτε, επαναλαμβάνω. Δεν το απαξιώ. Κατάλαβα τι εννοείτε, για το ότι είναι Πρόεδρος του συγκεκριμένου Συνδέσμου ο δήμαρχος, για την υπόθεση του Υμηττού. Δεν το υποτιμώ. Αλλά, εφόσον επιμένετε, θα ήθελα να κοιτάξω να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση αύριο ή να απευθυνθείτε εσείς στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακούγονται πολλά και διάφορα. Καλό είναι, κάθε φορά να προσπαθούμε και να προλαμβάνουμε πράγματα, αλλά και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχει καθένας. Δεν έχει μόνο υποχρεώσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή η Πολιτεία. Η Πολιτεία εν γένει είναι και οι δήμοι και κοινότητες και διάφοροι φορείς κ.ο.κ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις είναι ικανοποιημένες από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Το ακούμε εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι διαρκώς και μετά από κάθε πυρκαγιά εδώ και χρόνια, τα δάση μειώνονται. Μήπως δεν είναι το θέμα δηλαδή μόνο η καταστολή, αλλά και η πρόληψη; Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε σε συνεργασία με τους δήμους. Και τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ή έχουν δοθεί πολύ αργά και γενικά έχει μείνει πίσω ο τομέας της δασοπροστασίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να πει ο καθένας αυτό που κρίνει. Εγώ θα σας πω ότι η πρόληψη είναι μια διαδικασία όχι θεωρητική. Είναι πάρα πολύ πρακτική. Θα σας δώσω…

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε, λένε για τον Υμηττό και την Πεντέλη ότι μόνο 30.000 ευρώ δόθηκαν φέτος, για να υπάρξει δασοπροστασία. Δηλαδή, απομάκρυνση βιομάζας και διάνοιξη δρόμων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ θα σας δώσω αύριο όλα τα στοιχεία αναλυτικά, αφού τα ζητήσω από το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχουν να κάνουν με την οικονομική αρωγή που φεύγει κεντρικά από το κράτος για να πάει στους αρμοδίους δήμους ή τις νομαρχίες να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Χθες, σε ένα εικοσιτετράωρο, είχαμε γενικά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές 54 πυρκαγιές και 61 δασικές πυρκαγιές. Εγκλωβισμένοι και παροχές βοήθειας 47. Χθες, είχαμε πάνω από 250 κλήσεις για εγκλωβισμένους σε ανελκυστήρες, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί είχαμε διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όταν έχουμε 250 κλήσεις, γίνονται απεγκλωβισμοί σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί είθισται σε εγκλωβισμένους ανελκυστήρων να καλείται η Πυροσβεστική. Βεβαίως, στα νέα κτίρια, σας το λέω για ενημέρωση –είναι μια πληροφορία την οποία ίσως να μη γνωρίζετε- έχει υπάρξει πρόβλεψη οι ανελκυστήρες να είναι υδραυλικοί, έτσι ώστε να μη χρειάζεται και ο κόπος, αλλά και το ξόδεμα χρημάτων, γιατί αυτό είναι μια οικονομική δυσπραγία για την Πυροσβεστική ή εν πάση περιπτώσει, το πιο ουσιώδες, της αφαιρεί από το έργο της πυρόσβεσης στις κρίσιμες εκείνες περιόδους, χρόνο ή προσωπικό. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κλείνω, όμως, με την παρατήρηση που κάνατε, ότι χρόνια τώρα λέμε ότι «ικανοποιημένος ο μηχανισμός». Εγώ αυτά τα οποία έχω πάντοτε σε αυτή την αίθουσα, τα πιστεύω. Εάν κ. Κακαλή ήσασταν πιλότος ενός τέτοιου αεροσκάφους –δεν υπήρξα, δεν γνωρίζω, έχω μιλήσει όμως με πολλούς απ` αυτούς- και μπορούσατε να μπείτε για λίγη ώρα στις δυσκολίες της δουλειάς αυτών των ανθρώπων, πιστεύω ότι θα κατανοούσατε πάρα πολύ καλά γιατί τουλάχιστον, σε ό,τι με αφορά και αφορά εκπροσώπηση αυτής της κυβέρνησης, δηλώσαμε επανειλημμένως την ικανοποίησή μας, όταν αυτή η ικανοποίηση ήταν άλλωστε, εμφανής και στους περισσότερους πολίτες. Εκνευρισμοί της στιγμής, προβληματισμοί της στιγμής, εντάσεις της στιγμής είναι λογικό να υπάρχουν για κάθε πολίτη. Ούτε περιμένω την ψυχραιμία που μπορεί να επιδειχθεί από έναν πολίτη σε στιγμές ηρεμίας, να είναι η ίδια με τις στιγμές που εκρήγνυται μια φωτιά και μάλιστα δίπλα από το σπίτι του, στην αυλή του ή κοντά στο άλσος στο οποίο κατοικεί. Ωστόσο, ας μείνουμε και λίγο στην ανθρώπινη διάσταση, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, στην υπομονή που δείχνουν, στην επιμονή, στην κριτική που ακούν πολλές φορές, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, γιατί μιλάμε για στρατιωτικούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είμαι πιλότος αλλά, θεωρώ ότι είναι λογική η δουλειά που κάνουν, όμως το αποτέλεσμα μετά από όλα αυτά, στην πράξη, το ερώτημα μπαίνει ως εξής: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι της αρκεί αυτή η τετραετία για να τελειώνει με τα εναπομείναντα δάση ή θα χρειαστεί και άλλη μια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν χρησιμοποιούσατε λίγο παραπάνω καλύτερης ποιότητας χιούμορ, θα απαντούσα. Επειδή το θεωρώ πολύ κακής ποιότητας το χιούμορ που χρησιμοποιείτε στην ερώτησή σας, δεν θα απαντήσω.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την ώρα, ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου μια σειρά προτάσεων, απ` ότι πληροφορούμεθα, για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Θα ήθελα να μου πείτε, πώς χαρακτηρίζετε αυτή την κίνηση, την ώρα που, όπως είπατε κι εσείς χθες, η κυβέρνηση είχε καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει μέρος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήρθε σε αυτή. Πώς χαρακτηρίζετε αυτή την κίνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα ότι είναι επιβεβαίωση για τον κ. Παπανδρέου της παροιμίας «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα». Πιστεύω, δηλαδή, ότι ο κ. Παπανδρέου, σήμερα, θα σκεφτόταν διαφορετικά και θα συναινούσε στην αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 29 παρ. 2 και παρ. 3, που αναφέρεται στο πολιτικό χρήμα. Αλλά, παρά ταύτα, εάν υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες να είναι εποικοδομητικές, προτάσεις που να μην τις έχει σκεφθεί κανείς μέχρι τώρα και να εμφανιστούν αίφνης στο πολιτικό σκηνικό μετά τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου το μεσημέρι, εμείς θα τις μελετήσουμε.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας υποστήριξε στο ραδιόφωνο του ALPHA ότι εάν υπάρχει εμπλοκή στελέχους της Νέας Δημοκρατίας στο σκάνδαλο της SIEMENS και δεν απομακρυνθεί αμέσως, θα φύγει αυτός. Είπε δηλαδή: Ή εγώ ή όποιος εμπλέκεται. Λίγο πολύ το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ψωμιάδης. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης και γιατί υπάρχει τέτοια ανησυχία μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω στα σχόλια στελεχών της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας εν γένει. Και δεν πρόκειται να απαντήσω, όχι γιατί υποτιμώ τη γνώμη κανενός, αλλά γιατί νομίζω ότι η ίδια η ζωή σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχει απαντήσει για το πώς χειρίστηκε και ο Πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως Πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση γενικότερα τις όποιες υποθέσεις σαν αυτές τις οποίες αναφέρατε, οψέποτε υπήρξαν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου η οικονομία υπό κοινοτική επιτήρηση, με δεδομένο ότι και ο κ. Αλμούνια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερβεί το έλλειμμα το 3%;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.

· Αύριο, Παρασκευή, δεν θα γίνει η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λόγω της προημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

· Σε απάντηση προαναφερθέντων ερωτημάτων σχετικά με τη χρηματοδότηση των Δήμων για δράσεις πυροπροστασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών δίδονται στη δημοσιότητα τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Η χρηματοδότηση, για δράσεις πυροπροστασίας, των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, καθώς και των αναπτυξιακών συνδέσμων της χώρας, για το 2008, ανήλθε στο ποσό των 35 εκ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για τους σκοπούς αυτούς, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2003, οπότε δόθηκε το ποσό των 18,2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό σημαντικά αυξημένο (πάνω από 50%) και σε σχέση με το 2007 (22 εκ. ευρώ). Σημειώνεται ότι, για μια ακόμη φορά, τα ποσά προς τους ΟΤΑ για πυροπροστασία δίνονται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2004.

Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν τις ανωτέρω χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, Χ.Α.Δ.Α., κατασκηνώσεις κ.τ.λ.) που ανήκουν στους ΟΤΑ για καθαρισμούς ρεμάτων, καθώς και για την απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις.

Περαιτέρω, από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», χρηματοδοτούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 8 εκ. ευρώ που άπτονται της πυροπροστασίας της χώρας.

2. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, που αποτελείται από 15 Δήμους και Κοινότητες, έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 450.000 ευρώ. Οι ίδιοι 15 ΟΤΑ έχουν πάρει άλλες 428.400 ευρώ. Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης που Περιβάλλοντος της Περιοχής του Πεντελικού Αττικής (ΣΠΑΠ) χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί πλήρης αμοιβή για 400 περίπου άτομα, τα οποία για τουλάχιστον ένα μήνα θα εκτελούν εργασίες καθαρισμού.