26 Ιουνίου 2008

εδαφική συνοχή και νησιωτικότητα


Συνέδριο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση:Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα», διοργανώνεται στην Κω την 27 και 28 Ιουνίου, από τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Δημητριάδης και ο κ. Κων/νος Τάτσης εκ μέρους της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., ενώ θα συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Joe Borg και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Dirk Ahner.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα συζητηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

Ø οι προτεινόμενες πολιτικές για τα νησιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

Ø η συμβολή των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας, των δικτύων και της επιχειρηματικότητας στην άρση της απομόνωσης των νησιών,

Ø Περιβάλλον - Λειψυδρία - Γεωργία – Αλιεία.

Επίσης, στο συνέδριο θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος με θέμα την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Γαλάζιας Βίβλου» και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης με θέμα: «Πολιτικές για το Περιβάλλον και την Λειψυδρία».

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου και η αξιολόγηση αυτών είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν τις εθνικές στρατηγικές και την υλοποίηση και πορεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υποβάλλονται στις επιτροπές της Ε.Ε. από τα Κράτη-Μέλη προβάλλοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική.