26 Ιουνίου 2008

Αδήλωτη εργασία και κοινή μεταναστευτική πολιτική.




Απάντηση του Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή της NΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.





Mε ερώτησή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ευρωβουλευτής, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την εξάμηνη σλοβενική προεδρία ως προς την εξάλειψη της παράνομης εργασίας στo πλαίσιo κοινής στρατηγικής για την μετανάστευση.



"Tα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου αξιολογούν την πρόταση οδηγίας για "κυρώσεις έναντι των εργοδοτών που απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία" και συνεχίζουν τις συνομιλίες με το ΕK προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή θέση. Aν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Προεδρία είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει σημειωθεί", δήλωσε εκ μέρους του Συμβουλίου, κ. Lenarcic Janez .



Mια Aνακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την "ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας" εξετάζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ελπίζεται ότι θα αναπτυχθούν εργαλεία ελέγχου της αγοράς εργασίας, ώστε να αντιμετωπίζονται η φοροδιαφυγή και η εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός.



O εκπρόσωπος του Συμβουλίου παραδέχτηκε επίσης ότι αδήλωτη εργασία παρέχεται όχι μόνο από μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά και από μόνιμα εγκατεστημένους εργαζόμενους, αυξάνοντας τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και δεσμεύτηκε για άμεση προώθηση του θέματος.





Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου

Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου